Fågelhuset

ARTIKLAR/INTERVJUER

12 juni, 2013, SR P3 Nyheter med Kazmierska: ”Unga jobbar gratis på praktikplatser”

6 maj 2013, Unionens medlemstidning Kollega: ”Kulturbranschen utnyttjar gratis arbetskraft”

20 mars 2013, SR, P4: ”Jag vill lyfta fram de som utnyttjas i det tysta”

9 mars 2013, Popmani: ”Ester Roxberg slår tillbaka”

3 dec 2012, Smålandsposten: ”Den här branschen har många galna människor”


RECENSIONER & OMDÖMEN

Med blick för det absurda – Svenska Dagbladet:
”Ester Roxberg har med den famösa glimten i ögat skrivit en bok som kan tolkas som lätt surrealistisk partsinlaga om livet för en kulturarbetare.”

4 x nya maktspel – Dagens nyheter:
”Absurt rolig […]”

Den viktigaste kulturen just nu – SVT Kulturnyheter, kritikerlistan:
”En direktrapport ur samtidens köttvärld där Kafka plötsligt fått passerkort och ”kontoret” är en mardröm.”

Debutant begår lustmord på självgod bransch – Borås Tidning:
”Boken flyger. Ester Roxberg är surrealistisk på ett torrt och avskalat sätt. Det är bra. Det är väldigt bra till och med och det gör mig glad, för att det är roligt och för att det är annorlunda, eget. Jag vet inte många svenska författare som tar ut svängarna åt just det hållet.”

Absurt om utnyttjade ungdomar – Värmlands Folkblad:
”Ester Roxberg gestaltar sin story så intelligent och så ungdomligt respektlöst. Hon tar ut sina språkliga svängar och skapar en helt unik stil. Den är torr och lakonisk men laddad till max. Varenda bisats har en innebörd och till slut inser jag att det här, det handlar inte bara om jobbet och arbetsplatsen utom om tillvaron som helhet.” 

Smålandsposten:
”Bäst är Roxbergs surrealistiska explosioner, när hon glider mellan verklighet och tanke […]. Fågelhuset är en både elastisk och stilsäker skildring av en arbetsplats där alla sitter uppradade på sina pinnar.”

M Magasin:
”En stilistisk fullpoängare! Roxberg skriver så det känns i magen. Surrealistiskt men ändå alldeles självklart får vi ta del av Livs liv.”

BTJ:
”Ester Roxberg har ett flyt och en stilistisk skärpa som är knivskarp. Berättelsen växer fram som en teaterföreställning eller en film som fastnar på näthinnan.”

Tidningen Vision:
”Fågelhuset är en träffsäker satir över villkoren för unga som vill få in en fot i kulturbranschen. Samtidigt är skildringarna av möten på kontoret och skruvade samtal med kollegerna absurt roliga […]”

Litteraturmagazinet:
”Poetisk roman om att finna livet”

Enligt O:
”Det är en vass, samhällskritisk bok som berör. Den gjorde mig förbannad, men fick mig också att skratta. Jag kom att älska den ganska absurda huvudpersonen och fascinerades av alla personer på kontoret som inte vill något annat än att lyckas i kulturbranschen.”

Eli läser och skriver:
”[…] ett sätt att skriva som jag helt enkelt inte finner ord för men som ibland får mig att tappa andan. På riktigt.”

Bokdivisionen:
”[…] det är fantastiska karaktärer som Ester Roxberg skapat, just för att de äcklar mig så.”

Och dagarna går:
”Så smart, så tragikomisk och så precis i tiden. […] Det är Livs naiva och totalt respektlösa blick som observerar och förmedlar och utmanar mig och jag är golvad.”

%d bloggare gillar detta: